30. lis 2017.

Ivo Lolo Ribar

SKULPTURA: Ivo Lolo Ribar
LOKACIJA: Prilaz baruna Filipovića
AUTOR: Kosta Angeli Radovani
GODINA:


Ivo Lolo Ribar [1916-1943] bio je jedan od najistaknutijih ljudi jugoslavenskog revolucionarnog pokreta. Poginuo je 27. studenog 1943. godine u okolici Glamoča. Trebao je otići u jugoslavensku (partizansku) vojnu misiju pri savezničkom stožeru na Bliskom istoku i kad su se članovi misije ukrcali u zrakoplov, našao ih je i pogodio njemački avion koji je doletio iz pravca Banje Luke. Mjesec prije pokraj Kolašina u Crnoj Gori poginuo je i mlađi Ivin brat Jurica kojeg su ubili četnici.

Osim što je rođen u Zagrebu, Ivo Lolo Ribar po svom djelovanju nema prevelike veze sa Zagrebom ni s Hrvatskom, jer je rano s roditeljima preselio u Beograd gdje je odrastao i školovao se. Otac Ivan Ribar, koji je i sam bio vrlo učen jer je studirao u Zagrebu, Beču i Pešti te doktorirao pravo 1904. godine, puno je ulagao u školovanje svojih sinova te ih je kao gimnazijalce preko ljetnih praznika slao u institut u Švicarsku kako bi učili i usavršavali jezike.

Nakon rata proglašen je narodnim herojem, a o njegovoj popularnosti među mladima za vrijeme bivše države ponajviše govori čitav niz omladinskih organizacija koje su nosile upravo njegovo ime.

 




Nema komentara:

Objavi komentar