23. pro 2012.

Rudolfova vojarna

ZGRADA: Rudolfova vojarna (kompleks)
LOKACIJA: Trg Francuske Republike (Črnomerec)
AUTOR: Ferdinand Gruber i Carl Völckner
GODINA: 1889.


Izgradnja ovog kompleksa vojarni predstavljala je veliki komunalni pothvat za koji se grad počeo pripremati već 1873. godine, a 1878. godine je određena lokacija "uz cestu od Ciglane na kolodvoru".  U okviru programa upućenog Beču radi dobivanja zajma, bečki poduzetnici i specijalisti za gradnju vojarni Ferdinand Gruber i Carl Völckner izradili su nacrte za kompleks pješačke vojarne čiju su izgradnju predviđali na današnjem Rooseveltovom trgu, a 1881. godine Ministarstvo rata je Zagrebu odobrilo veliki zajam za realizaciju tog razvojnog projekta.

Godine 1886. Zemaljska vlada je zbog nove Regulatorne osnove odustala od gradnje na Rooseveltovom trgu, te su, uz određene modifikacije, vojarni kompleks 1889. godine izgrađen na današnjem Trgu Franje Tuđmana, s istočne strane Ulice Republike Austrije. Ta je lokacija izabrana zbog blizine današnjeg Zapadnog kolodvora (tada Južni kolodvor - Agram Südbahnhof, od 1862. do 1892. jedini kolodvor u Zagrebu).

Nakon dovršetka rušenja glavnine tog građevinskog kompleksa 1978. godine, od trinaest zgrada ostale su još samo četiri.

Rudolfova vojarna

Rudolfova vojarna



Rudolfova vojarna


Hrvatski vojnici Prvog svjetskog rata ispred Rudolfove vojarne dijele obroke djeci svojih suboraca koji su svukud po ratištima.

Nema komentara:

Objavi komentar