14. tra 2012.

Sestre Baković

BISTE: Sestre Baković
LOKACIJA: Miškecov prolaz (Prolaz sestara Baković)
AUTOR: Ivan Sabolić
GODINA: 1977.



Sestre Rajka i Zdenka Baković, bile su dvije mlade, samo 24 i 21 godinu stare, revolucionarke koje su fašisti mučki ubili 1941. godine zahtijevajući od njih da prokažu druge revolucionare ilegalce što one nisu učinile. Rajka je umrla od mučenja, a Zdenka se bacila s četvrtog kata ustaškog istražnog zatvora u Zvonimirovoj kako bi izbjegla daljnje mučenje.

Zdenka je bila studentica, a Rajka je radila na kiosku blizu ovog spomenika (Nikolićeva 7), koji je bio veza među ilegalcima u Drugom svjetskom ratu.




Sestre Baković - Ivan Sabolić

Zdenka Baković - Ivan Sabolić

Rajka Baković - Ivan Sabolić






Poslije Drugog svjetskog rata kratki pješački prolaz, gdje se danas nalaze biste sestara Baković, nosio je naziv po njima, Prolaz sestara Baković. Kasnije je prolazu promijenjeno ime u Miškecov prolaz. Miškec, ili pravim imenom Mihael Erdec, rođen u okolici Ivanca u Zagorju, prije rata je nastupao kao akrobat u cirkusu i varijeteu dok nije doživio nesreću, a navodno je kasnije i psihički obolio. Miškec je živio u kotlovnici kina Europa (nekada kina Balkan) u prolazu i bio je zagrebačka gradska legenda pa je po njemu prolaz i dobio privremeno ime. Kasnije je ime vraćeno u Prolaz sestara Baković. Kakogod, stari Zagrepčani ovaj prolaz i dalje nazivaju "Prolaz Balkan" prema imenu kina koji je nosio i prije sestara Baković i Miškeca.


1 komentar:

Stjepan Brbot kaže...

Jednaki odljevi obadva spomenika sestrama Baković nalaze se kao javni spomenik i u Srbiji u Nišu.

Objavi komentar