12. tra 2012.

Miljokaz

SKULPTURA: Miljokaz
LOKACIJA: Slavonska avenija, ispred Hypo centra
AUTOR: Max Gangl
GODINA: 2008.



Od 16. ožujka 2008. godine prostor uz Slavonsku aveniju ispred Hypo centra u Zagrebu krasi Miljokaz, skulptura suvremenoga austrijskog akademskog kipara Maxa Gangla. Umjetničko je djelo postavljeno ispred središnjice Hypo-Alpe-Adria-Banke kao simbol ujedinjenja Hypo i Slavonske banke. Miljokaz, a on ima korijene u keltsko-rimskim i slavenskim kulturama, ne služi samo kao "dokumentator" povijesnog nego je i putokaz za budućnost ujedinjene Europe. Okoliš središnjice ujedinjene hrvatske Hypo-Alpe-Adria-Banke, koja je dio velike europske mreže, kao da je predodređen da bude mjesto na kojem će ovo djelo biti izloženo, tim više što od početka djelovanja Hypo banka potiče kulturu, poglavito umjetnike iz zemalja u kojima djeluje.

"Površinske strukture, od grubo lomljenih do fino klesanih, izbrušenih i poliranih, predstavljaju poslovni uspon ka vrhu, dok slovo C koje označava Hrvatsku (Croatia) predstavlja otvorenost prema ujedinjenoj Europi“, objašnjava sam autor skulpture. „Svaki kamen u sebi skriva veliku izražajnost koja je još naglašenija u gotovom umjetničkom djelu – Miljokazu. U njemu se zrcale mir, postojanost, istinitost, iskonska snaga, prošlost i budućnost. Izuzetno mi je drago da je Miljokaz postavljen baš ovdje gdje se i nekoć nalazila prometnica prema zapadu“, izjavio je Max Gangl.

Inače, klesarski maraton izrade Miljokaza trajao je više od četiri mjeseca. Neobrađeni blok kamena težio je 30 tona, a nakon obrade teži deset tona i visok je četiri metra.


Miljokaz - Max Gangl

Miljokaz - Max Gangl


Nema komentara:

Objavi komentar