12. tra 2012.

HAZU - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

LOKACIJA: Trg Nikole Zrinskog 11
AUTOR: Friedrich Schmidt
GODINA: 1877-1880.



Utemeljitelj HAZU bio je biskup Josip Juraj Strossmayer. On je još 1875. godine odlučio Zagrebu darovati zbirku svojih umjetnina te je za nju investirao u izgradnju prikladne zgrade. Izgradnju zgrade povjerio je bečkom arhitektu Friedrichu Schmidtu koji je već radio na đakovačkoj katedrali i na obnovi crkve sv. Marka u Zagrebu. Izgradnja je obavljena u suradnji s poznatim zagrebačkim arhitektom Hermanom Bolléom, počela 1877. godine i dovršena 1980. godine kada je 22. listoapda održana i prva sjednica.

Članovi Akademije su: počasni, redoviti i dopisni te članovi suradnici. Akademija je započela s radom 1866. godine sa 16 redovitih članova (prvi predsjednik Franjo Rački). Redoviti članovi imaju pravo na naslov akademik i oni su u stalnom radnom sastavu Akademije.

Danas se u prizemlju zgrade nalazi se Narodni muzej, na 1. katu je Akademija, a na 2. katu Strossmayerova galerija - danas se tamo čuva originalna Baščanska ploča i replika škrinje svetog Šimuna (original u Zadru). Prvotno je u zgradi bio i Arheološki muzej, ali je on 1945. godine preseljen u drugu zgradu.

HAZU

HAZU

HAZU

Nema komentara:

Objavi komentar