15. tra 2012.

Fontana - Ivanićgradska

LOKACIJA: Ivanićgradska (ispred Župne crkve Blaženog Augustina Kažotića)
AUTOR: Boris Magaš
GODINA: 1998.



Fontana - Ivanićgradska

Fontana - Ivanićgradska


4 komentara:

JA kaže...

Autor crkve uključujući i fontanu je Boris Magaš (Karlovac 1030. - Rijeka 2013).
Crkva je izgrađena 1887.g.
Magaš je i autor splitskog stadiona Poljud, izgrađenog 1979. godine.
Uz stadion Poljud, Magaš potpisuje autorstvo i drugih velikih projekata koji su obilježili arhitekturu druge polovine prošloga stoljeća u Hrvatskoj, poput hotelskog kompleksa Haludovo na Krku i Solarisa pokraj Šibenika. Njegovim remek-djelom smatra se Dječji vrtić i jaslice Vjeverica na zagrebačkom Mihaljevcu, a autor je i originalnih sakralnih objekata poput crkve Sv. Nikole sa samostanom u Rijeci i dominikanske crkve bl. Augustina Kažotića u Zagrebu.
Bio je od 2001.g. profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu. Izvanrednim članom Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti postao je 1988., a redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 1991., kada je vršio i dužnost Savjetnika za arhitekturu i urbanizam Predsjednika Republike Hrvatske. Za člana predsjedništva HAZU izabran je 2004., za tajnika Razreda za likovne umjetnosti HAZU 2011., za člana Savjeta prostornog uređenja Republike Hrvatske 2008.
Među brojnim nagradama i priznanjima su i dvije nagrade za životno djelo: nagrada 'Vladimir Nazor' (1991.) i nagrada 'Viktor Kovačić' (1993.), a njegovi arhitektonski radovi publicirani su u brojnim inozemnim knjigama i časopisima.

JA kaže...

Corr. godine rođenja: ispravno je 1930.

JA kaže...

Corr. god izgradnje: 1998.

Stjepan Brbot kaže...

Zahvaljujem na informacijama, dopunjeno.

Objavi komentar