20. tra 2012.

Etnografski muzej

ZGRADA: Etnografski muzej
LOKACIJA: Trg Mažuranića 14
PROJEKTANT: Vjekoslav Alojz Bastl
GODINA: 1903/1904.


Zgradu je projektirao projektant Vjekoslav Bastl dok je još radio u arhitektonskom uredu Hönigsberg i Deutsch i izgrađena je u razdoblju 1903-1904. godine. Zgrada je prvotno podignuta kao izložbeni prostor Trgovačko-obrtničke komore, ali je prenamijenjena u Etnografski muzej po njegovom uređenju 1919. godine. Prije postojanja Etnografskog muzeja etnografska građa sakupljala se u Narodnom muzeju osnovanom u Zagrebu još 1846. godine. 1919. godine spajaju se postojeće zasebne etnografske zbirke u samostalni odjel Hrvatskog narodnog muzeja koji postaje današnji Etnografski muzej. To je jedina zgrada u Zagrebu namjenski građena za potrebe izložbene tj. muzejske djelatnosti.

Zgrada je lijep primjer secesijske epohe u Zagrebu i zaštićeno je kulturno dobro (Z-0662, NN 63/03).

Etnografski muzej - Vjekoslav Bastl, 1904.

Etnografski muzej - Vjekoslav Bastl, 1904.

Na vrhu zgrade, ispred kupole, nalazi se alegorijska skulptura Hrvatice koja štiti trgovinu i obrt, rad kipara Rudolfa Valdeca. Unutrašnjost kupole freskama je oslikao slikar Oton Iveković.

Etnografski muzej - Rudolf Valdec



Etnografski (tada Trgovačko-obrtnički) muzej 1903. godine


1 komentar:

Unknown kaže...

Po mojemu dugogodišnjem razmišljanju (prilično radikalnom) treba sa prvog kata Etnografskog muzeja napraviti drveni most iznad ulice, drvenim stepenicama se spustiti na Mažuranićev trg te u parku sagraditi ili donijeti veliki drveni Turopoljski čardak, te u njemu prezentirati narodnu kulturu Zagrebačkog prstena, uključujući kontinuirane nastupe folklora (naglasak na Lado i slično) ?! Radivoje Jovičić

Objavi komentar